Hoe houd je je hoofdkussen schoon?

Om ervoor te zorgen dat je hoofdkussen zo schoon en kiemvrij mogelijk is, is het belangrijk om het regelmatig schoon te maken. Niet alle soorten kussens kunnen echter op dezelfde manier worden behandeld.

Dons- en vezel gevulde hoofdkussens kunnen meestal in de wasmachine worden gewassen. Plaats twee kussens tegelijk in de wasmachine om een evenwichtige lading te behouden. Gebruik een voorlader- of bovenlader zonder bewegende spil voor de beste resultaten. Volg de instructies op het verzorgingslabel van het kussen of volg deze stappen: selecteer het fijne wasprogramma met warm water, voeg een extra spoel- en centrifugeer cyclus toe met koud water, gebruik een beetje wasmiddel en droog de kussens op een lage temperatuur in de droger. Schud je oude of nieuwe hoofdkussen regelmatig op en breek eventuele klontjes met de hand los.


Latex- of traagschuim kussens kunnen niet rechtstreeks in de wasmachine worden gewassen. Verwijder de kussenhoezen of -slopen en was ze volgens de instructies op het label. Als het label ontbreekt, was de hoezen in de wasmachine op een normale of casual cyclus met warm of heet water en gebruik een mild wasmiddel. Om stof of vuil van het kussen te verwijderen, stofzuig je beide kanten of laat je het hoofdkussen 20 minuten in de droger op de lucht- of koude stand draaien. Reinig eventuele vlekken met een doekje gedoopt in een mild sopje en spoel lichtjes af met een vochtige doek. Laat het kussen volledig aan de lucht drogen voordat je het weer op het bed of de bank legt.


Zorg er altijd voor dat je de instructies op het verzorgingslabel van je hoofdkussen leest en volgt. Als je geen label hebt of verdere begeleiding nodig hebt, raadpleeg dan de schoonmaakhandleiding van een expert. Het is belangrijk om je kussens regelmatig schoon te maken om ze langer mee te laten gaan en een schone slaapomgeving te behouden.